چاه های تل آو، طلایی گران بها در لافت

به گزارش وبلاگ هوانورد، آشنایی با چاه های طلا در لافت

چاه های طلا در لافت قشم یکی از جزایر دیدنی و جذابی است که گردشگران ایرانی زیادی برای بازدید از جاذبه های آن به سمت این منطقه جنوبی ایران سفر می نمایند. حس و حالی که هنگام سفر به این منطقه تجربه خواهید کرد قطعا قابل توصیف نیست چرا خانه های آن به گونه ای ساخته شده اند که هوای گرم این منطقه باعث اذیت ساکنان شهر نشود. در سمت شمال غربی این جزیره جایی در کنار خلیج زیبای فارس و در مجاورت جنگل های حرا، روستایی زیبا را می بینید که بادگیرهای باشکوهش زبانزد خاص و عام است. این روستا که در میان درختان سرسبز و نخلستان های تماشایی قرار گرفته است روستای زیبای لافت است. اما ما در این مطلب از مجله گردشگری خبرنگاران قصد داریم تا درباره چاه های طلا در این روستا یا تل آب ها اطلاعاتی را خدمتتان ارائه دهیم، این چاه ها قدمت طولانی دارند و به منظور ذخیره آب باران در این منطقه نیز به وسیله محلی های آن موقع ساخته شده بودند. در ادامه با ما همراه باشید تا با چاه های طلا در لافت بیشتر آشنا شوید.

چاه های تل آو، طلایی گران بها در لافت

چاه های طلا در لافت، قدمتی بسیار طولانی دارند و هدف از ساخت آن ها ذخیره آب باران بوده است. این چاه ها در 76 کیلومتری شهر قشم و در 30 کیلومتری شمال فرودگاه بین المللی قشم نیز قرار دارند و زمانی که برای بازدید این چاه ها می روید مشاهده می کنید قلعه نادری هم درست در کنار همین چاه ها در داخل گودال دامنه کوه به چشم می خورد. وجود چاه های تل آب در این منطقه گرمسیری حاکی از تکنولوژی ذخیره آب پارسیان جزیره نشین در دوره حکومت هخامنشیان نیز بوده است. مردم سخت کوش این منطقه، با زحمت زیاد در دل سنگ های شیستی برای ذخیره آب زلال باران چاه هایی حفر کرده اند. تل مشرف بر این چاه ها، با سطح سنگی مرجانی، آب باران را به گودال محل چاه ها راهنمایی می نماید و چون کف چاه ها به لایه های گچی ختم شده است، آب برای مدت طولانی نسبتاً سالم و خنک در آن باقی می ماند.

مختصری درباره تاریخ چاه های طلا در لافت

با توجه به جاذبه های ارزشمند و تاریخی که در روستای لافت در قشم وجود دارد اما تا بسیاری ناشخناخته به جای مانده و حجم توریست کمی به این منطقه در جنوب ایران سفر می نماید. پیشینه تاریخی بندر لافت به احتمال زیاد به هزاره اول قبل از میلاد بر می گردد و آن موقعی است که اولین سکونتگاه های روستایی در جزیره قشم شکل گرفت. از آن موقع تا به امروز وقایع تاریخی بسیار مهمی در منطقه خلیج فارس بوقوع پیوسته است که بی شک نمی تواند بی ارتباط با لافت تاریخی باشد.

بندر لافت علی رغم ارزش های موجود در آن ، هنوز تا مقدار زیادی نا شناخته مانده است. کمبود منابع ، اسناد و تحقیقات علمی ابهامات زیادی را در خصوص این بندر، که لافت نام دارد نیز ایجاد کرده است. این بندر با سلف آن، لافت کهنه، که روزی چنان معتبر بوده که جزیره قشم نام خود را از آن ها می گرفته اما برای مدت های طولانی است که در گمنامی کامل قرار دارند. یکی دیگر از مواردی موجب کم رنگ شدن روستای لافت در قشم شد تسلط های پی در پی کشورهایی نظیر پرتغال، هلند، فرانسه، قبایل عرب و همینطور بویزهاستیلای پر دامنه انگلیسی ها بوده که سبب قطع ارتباط مالی، اجتماعی و فرهنگی جزیره قشم با پیکره اصلی سرزمین ایران نیز شده است.

جنس چاه های طلا در لافت

تل که مشرف بر چاه های طلا است با سطحی سنگی مرجانی آب باران را درون گودال های چاه ها نیز راهنمایی می نماید و به علت این که کف چاه ها با لایه های گچی پوشیده شده اند، برای مدت طولانی آب موجود در این چاه ها خنک و سالم باقی می مانده است. یکی از مواردی بسیار جالب درباره چاه های طلا در لافت تعداد این چاه ها است که به تعداد ایام سال کبیسه 366 حلقه بوده و مردم در هر روز از سال دهانه یکی از آن ها رو باز می کردند و از آن برای مصارف روزمره خودشان استفاده می کردند.

تقدس چاه های طلا برای مردم لافت

چاه های طلا در لافت برای مردم این روستا بسیار مهم و مقدس بوده، به گونه ای که در کنار آن ها قربانی هایی می دادند و در کنار درخت هایی که در اطراف چاه ها وجود داشت نیز دخیل های می بستند. هر کدام از چاه ها در گویش محلی به اسمی خوانده می گردد ازجمله غرابو، لوینی و عاشوری و چاه های تاریخی به اشکال متفاوت دایره ای، مربع و بیضی است و بعضی نحوه ساخت آن را مانند چاه های ساسانی می دانند.

قدمت چاه های طلا در لافت به دوره های تاریخی پس از اسلام باز می گردد و این روستا در سال 1377 با شماره ثبت 2195 به عنوان یکی از آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.

جاذبه های دیگر روستای لافت در قشم

بعد از این که بازدیدتان از چاه های طلا در لافت به سرانجام رسید لطفا از این روستای تماشای خارج نشوید چرا که جاذبه های تماشای و تاریخی دیگری هم وجود دارد که می توانید از آن ها تماشا کنید و سفری پربار را برای خودتان رقم بزنید. از جمله جاذبه هایی که می توانید از آن ها تماشا کنید یک آب انبار بزرگ سنتی، مساجد، خانه های بومی با بادگیر های بزرگشان، درخت احتیاج و باز مانده قلعه نادری (در جوار چاه ها) هستند. رزرو هتل قشم خود را در نزدیکی این جاذبه ها انجام دهید تا دسترسی راحتی داشته باشید.

درختان کهنه و قدیمی که در این منطقه وجود دارند با ساقه های پیچ در پیچ و گره خورده خودشان که درون سنگ ها فرو رفته تا ریشه های خودشان را به آب برساند. مردم بومى معتقدند که این درخت ها حافظ و نگهبان آب چاه ها هستند و سرسبزى آنها نشان دهنده وجود آب شیرین در محل است آب شیرین و زلال در سفره زیر زمینى و در سنگ شیست جریان دارد که در گودى ها تا 10 متر و در بلندى هاى در عمق بیشترى به آب رسیده اند.

منطقه ای که چاه های طلا در لافت واقع شده اند تنها یک مکان تاریخی نیست، بلکه شما در آن می توانید آثار باستانی مربوط به قرن 17 میلادی هستند و در بالای چاه های طلا دو اثر تاریخی از برج های دیده بانی به جای مانده اند که نشان دهنده قدمت بالای این روستا هستند. اما بیش تر از تمامی جاذبه های تاریخی که در این روستا وجود دارد بادگیرهایی است بر روی خانه های روستای لافت قرار دارند و وظیفه آن ها تهویه هوا در نقاط گرمسیر بوده و همچنان هم نقش پر رنگی در خنک کردن خانه های روستای لافت ایفا می نمایند.

  • قلعه نادری لافت

قلعه ای در جنوب روستای لافت وجود دارد که با کمی فاصله گرفتن از چاه های طلا در لافت می توانید آن ها را مشاهده کنید. این قلعه نادری یا نادرشاهی نام دارد و بر اساس یک نقشه مربع شکل نیز ساخته شده و آثاری نظیر باروی قلعه، 30 حلقه آب شیرین، 3 برکه آب، 2 آب انبار قدیمی و به جامانده 4 برج، تمام چیزی است که از آن بر جای مانده است.

  • زیارتگاه های لافت

دیگر جاذبه ای که بعد از بازدید از چاه های طلا در لافت می توانید از آن ها بازدید کنید، زیارتگاه های لافت است که در بافت قدیمی این روستا نیز قرار گرفته است. در فاصله کوتاهی از لافت، جزیره کوچکی به نام شیخ اندر آبی وجود دارد که فاقد سکنه است و در موقع مد دریا قسمت هایی از آن در زیر آب پنهان می گردد. در شمال این جزیره مکانی مقدس قرار گرفته است که به زیارتگاه شیخ اندرآبی مشهور است و ماهیگیران و دریانوردان احترام زیادی برای آن قائل هستند.

  • آب انبارهایی با سقف گنبدی

همانطور که می دانید روستای لافت در جنوب ایران قرار دارند و این منطقه به علت گرمای زیادی که درش وجود دارد همیشه با مشکل آب روبرو بوده است، از همین رو گزینه های مختلفی برای تامین آب مورد احتیاج ساکنان وجود دارد که به غیر از چاه های طلا در لافت آب انبارهایی با سقف گنبدی هم در این منطقه وجود دارد که محلی برای ذخیره آب باران محسوب می شده اند. در لافت و اطراف آن حدود 34 برکه وجود دارد که با سقف های گنبدی شکل و سفید رنگ شان شناخته می شوند؛ این نوع سقف در برابر گرمای جنوب ایستادگی کرده و مانع تبخیر آب می گردد.

  • گورستان های تاریخی لافت

در ادامه لافت گردی می توانید به سمت گورستان های تاریخی این روستا بروید که قبرهایی با قدمت هزاران سال پیش در آن قرار گرفته است. یکی از این گورستان ها در اطراف زیارتگاه سید حسن پسر سید منصور قرار گرفته است و به نام قبرستان دارالمغفره مشهور است.

  • اسکله باستانی

قرارگیری این روستا در میان آب های نیلگون خلیج فارس باعث شده تا اسکله های آن نقش مهمی را در تردد مردم و ارسال و دریافت کالاها بازی نمایند. در این روستا آثاری از یک اسکله وجود دارد که ساخت آن به دوران مادها، هخامنشیان و ساسانیان برمی گردد و با سنگ های لبه دار ساخته شده است.

منبع: الی گشت

به "چاه های تل آو، طلایی گران بها در لافت" امتیاز دهید

امتیاز دهید:

دیدگاه های مرتبط با "چاه های تل آو، طلایی گران بها در لافت"

* نظرتان را در مورد این مقاله با ما درمیان بگذارید